Interview met Tonia Roossien: "De taalcursus heeft mij echt geholpen."

Gepubliceerd op: 1 november 2022 15:08

“De kans om een taalcursus te volgen, heb ik met beide handen aangegrepen” vertelt Tonia Roossien (33 jaar) uit Brummen. “Maar nu ik de cursus heb afgerond, merk ik dat ik mij veel zelfverzekerder voel en dat ik zelfstandig dingen kan oppakken die ik voorheen moeilijk vond, zoals formulieren invullen of een brief lezen.”

Wie is Tonia

Tonia Roossien is een enthousiaste, sportieve en krachtige vrouw. Vanaf haar vierde jaar woont ze in Voorst. Ze verlaat het praktijkonderwijs op 16-jarige leeftijd. Daarna behaalt ze diverse papieren voor de horeca. Maar ook slaagt ze voor haar vrachtwagenrijbewijs. Een ondernemende dame. Ze verlaat haar ouderlijk huis in 2018 en verhuist naar Brummen. In de tussentijd heeft ze baantjes in de hotelsector en is ze graag aan het kickboksen of hardlopen. Maar niet alles loopt op rolletjes….

Kansen pakken

Tonia verhuisde een aantal jaren geleden van Voorst naar Brummen. Om meer mensen te leren kennen, begon Tonia als vrijwilliger bij de Bibliotheek Brummen. Het leek haar een goede manier om in contact te komen met dorpsgenoten. Maar het werk als vrijwilliger bij de Bibliotheek liep anders dan verwacht. “Opruimen van boeken op alfabetische volgorde vind ik lastig en daardoor kwamen boeken weleens op een verkeerde plek terecht” vertelt Tonia. “Niet zo handig voor de bezoekers van de Bibliotheek” zegt ze met een glimlach. Een gesprek met Mariël Schotpoort (coördinator Taalhuis Bibliotheek Brummen|Voorst) volgt. “Mariël vroeg mij of ik niet terug naar de schoolbanken wilde om beter Nederlands te leren spreken en schrijven. Deze kans heb ik gepakt!”

De Nederlandse taal beter leren

“Vanaf de zomer van 2019 ben ik gestart met een cursus Nederlands. Toen nog bij het ROC Aventus. Een avond per week ging ik naar school in Apeldoorn. In kleine groepjes van gelijk niveau gingen we aan de slag met letters, woorden en zinnen, maar ook met leestekens zoals komma’s” vertelt Tonia. “Na een aantal bijeenkomsten moesten we -vanwege corona- op de computer, online dus, verder. Ook dat heb ik gedaan. Nu zijn we alweer een tijdje verder en heb ik inmiddels mijn 2F niveau certificaat gehaald” zegt Tonia trots. “Dat is het eindniveau voor mbo-2 en mbo-3 opleidingen. Doordat ik deze cursus heb gedaan, merk ik dat ik beter in mijn vel zit. Het ritme van de wekelijkse lessen heeft mij goed gedaan en ik ben blij dat ik nu mijn eigen ‘papierwerk’ kan invullen en dat ik verhalen kan schrijven” benoemt Tonia. “En omdat ik weer beter in mijn vel zit, lukt het mij om nieuwe dingen op te pakken. Ik ga een vervolgcursus oppakken bij Toptaal en ik ben weer bezig met sporten. Maar ik ga mij ook oriënteren op ‘wat ik leuk vind en waar ik goed in ben’ zodat ik dit kan inzetten bij het zoeken naar een passende baan.”

Begrijpelijke taal voor ons allemaal

“Nu ik het 2F certificaat in mijn zak heb, ga ik een training voor taalambassadeur doen” aldus een enthousiaste Tonia. “Een soort tester van brieven, websites, folders enzovoort. Het is namelijk het doel dat de overheid, maar ook bedrijven en organisaties, duidelijke informatie en uitleg geven. Begrijpelijk voor iedereen dus. Helaas is dat niet altijd zo. Door mijn rol als taalambassadeur kan ik een mooie bijdrage leveren aan het begrijpelijk maken van brieven en websites voor iedereen. Samen met andere taalambassadeurs kijken wij dan kritisch naar de woorden en zinnen die bedrijven en de overheid gebruiken. De taalambassadeurs geven dan tips of verbeteringen aan die bedrijven en/of overheid door zodat zij hun websites en brieven begrijpelijker kunnen maken voor iedereen.” Maar “ik red me nu wel met de Nederlandse taal hè” benadrukt een vrolijke Tonia.

Ze verlaat de Bibliotheek met een boek van Tina Turner onder haar arm.
 

Over het Taalhuis

Het Taalhuis helpt iedereen met taalvragen en taalproblemen. Wij helpen je beter te leren lezen en schrijven. Taalondersteuners helpen je verder op verschillende manieren. Dat kan een taaldocent of een taalmaatje zijn. In overleg kijken we wat bij jou past. Ook is er elke week een taalspreekuur in de Bibliotheek. Kom gerust binnen met jouw taalvraag. Welkom bij de Bibliotheek.

Mariël Schotpoort, coördinator Taalhuis

Bij Bibliotheek Brummen|Voorst is Mariël Schotpoort als coördinator betrokken bij het Taalhuis. Mariël kan jou doorverwijzen naar de juiste contactpersoon voor wat betreft taal of taalvragen. Ook kan zij jou meer vertellen over laaggeletterdheid of het herkennen ervan. Stuur gerust een e-mail naar taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl.